Dyslexie, ADHD niet negatief

Dyslexie, ADHD, Hoogbegaafdheid en Autisme niet alleen maar negatief

 

Vaak worden in de media alleen maar de negatieve kanten van bovenstaande labels neergezet. De mensen zijn druk, hebben heel veel moeite met bepaalde taken, zijn gauw afgeleid of leven alleen in hun eigen wereld.

Maar ik vond op Facebook ook de hele andere kant van deze labels. De positieve kant en dat is veel leuker om te zien. Het probleem is echter nog steeds dat de samenleving, onderwijs en zorg, vooral aandacht besteed aan de negatieve kanten en geen aandacht aan de positieve kanten.

.facebook_1447662313986Bron: Facebook

Door het gebruik van medicijnen bij mensen met ADHD beperk je die mensen in hun vermogens, mensen met dyslexie kunnen vaak op een andere manier wel heel goed leren, zolang het maar niet uit boeken is. Hoogbegaafden hebben stimulans nodig om tot ontwikkeling te komen, maar die ruimte krijgen ze niet of nog niet in voldoende mate. Over autisme weet ik te weinig om daarover een mening te kunnen geven. Wat ik wel weet is dat deze mensen vaak een hele open kijk naar de wereld hebben en heel veel talent op verschillende gebieden.

Wat bovengenoemde labels niet nodig hebben, is dat ze in hokjes geplaatst worden omdat het dan gemakkelijker wordt. Mensen moeten niet in hokjes gestopt worden, iedereen is uniek. Dat geldt voor hen helemaal. Niet iedereen met dyslexie heeft dezelfde vorm, niet iedereen met ADHD is hetzelfde, hoogbegaafdheid komt ook in verschillende vormen en autisme al helemaal.

Wat deze mensen allemaal gemeen hebben, is dat ze allemaal heel creatief zijn. Vaak een logischer manier van denken hebben. In het plaatje staan per ‘Label’ hun unieke eigenschappen. Misschien wordt het eens tijd dat we daarnaar gaan kijken en niet naar de negatieve kanten.

Ieder mens is uniek en zijn of haar eigenschappen maken hen nog unieker. Misschien kunnen we nog veel van hen leren. Laten we positief gaan kijken naar hen en van hen leren. Pas de mensen niet aan naar de maatschappij of de omgeving waar ze in zitten, maar pas de maatschappij aan aan de mensen die erin leven. Maar dat zal ik wel te gemakkelijk gedacht vinden.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.